طریقه استفاده صحیح از سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو (Air condition)
طریقه استفاده صحیح از سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو (Air condition) در خودروهای جدید که دارای سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک می باشند، وابسته به آپشن های آن، حسگرها (سنسورها) و قطعات زیادی مشغول بکار هستند تا دمای درخواستی سرنشینان خودرو را در کمترین زمان ممکن مهیا سازند. سیستم های تهویه جدید علاوه بر تولید سرما و گرما، وظیفه بخار زدایی داخل کابین خودرو را نیز بر عهده دارند که در ادامه بطور مختصر به شرح فعالیت این سیستم و نحوه استفاده مطلوب از آن خواهیم پرداخت.
در خودروهای امروزی تهویه داخل کابین خودرو توسط سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک (Air Condition) انجام می شود.
وظیفه سیستم تهویه مطبوع تولید سرما و گرما در کلیه فصول سال می باشد که بنا بر میل راننده و با تنظیمات ایشان این سیستم آماده به کار خواهد شد.
در خودروهای قدیمی تنها وظیفه سیستم تهویه، تولید گرما به عنوان بخاری بوده است که در این سیستم آب گرم موتور توسط لوله هایی به یک رادیاتور کوچک که در پشت داشبورد قرار دارد منتقل شده و توسط یک فن دمنده، گرمای این رادیاتور بخاری به داخل اتاق خودرو هدایت میشود. در نسل بعدی خودروها، علاوه بر تولید گرما جهت رفاه سرنشینان خودرو، تولید سرما نیز تحت عنوان کولر، به آپشن های خودرو اضافه گردید.
در سیستم کولر خودرو که حسگرها و قطعات مختلفی مشغول به کار هستند، پس از فشردن کلید A/C ، کمپرسور کولر که با تسمه موتور درگیر است فعال شده و گاز مبرد را در داخل لوله های کولر خودرو به گردش می اندازد. حرکت گاز کولر در داخل لوله های گاز و عبور این گاز از شیر انبساط موجب کاهش شدید دمای این گاز خواهد شد و این گاز در داخل محفظه ای به نام اواپراتور که مشابه و در کنار رادیاتور بخاری می باشد تولید سرما می نماید و این سرما توسط فن سیستم تهویه به داخل کابین خودرو منتقل خواهد شد.
در خودروهای جدید که دارای سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک می باشند، وابسته به آپشن های آن، حسگرها ( سنسورها ) و قطعات زیادی مشغول بکار هستند تا دمای درخواستی سرنشینان خودرو را در کمترین زمان ممکن مهیا سازند. سیستم های تهویه جدید علاوه بر تولید سرما و گرما، وظیفه بخار زدایی داخل کابین خودرو را نیز بر عهده دارند که در ادامه بطور مختصر به شرح فعالیت این سیستم و نحوه استفاده مطلوب از آن خواهیم پرداخت.
در تهویه مطبوع اتوماتیک، این امکان به سرنشینان خودرو داده می شود که تنها با فشردن یک دکمه و تنظیم دمای درخواستی خود بر حسب درجه سانتیگراد، به سرعت به دمای مورد نظر خود در کابین برسند. بر روی پنل تهویه مطبوع انواع خودروهای امروزی کلید AUTO تعبیه شده است که با فشردن این کلید سیستم به سرعت تمامی تنظیمات خود را بصورت اتوماتیک برای رسیدن به دمای درخواستی سرنشین تغییر می دهد.
به عنوان مثال فرض می کنیم در هنگام ورود به خودرویی که در زیر آفتاب تابستان پارک شده است و گرمای شدیدی در داخل کابین خودرو وجود دارد، به محض روشن کردن موتور، کلید AUTO را می فشاریم و دمای درخواستی خود را که بطور مطلوب می توان بر روی عدد 21 قرار داد را تنظیم می نماییم.
سیستم تهویه با توجه به حسگرهای مختلف خود چنین عمل خواهد کرد : ابتدا دمای هوای بیرون از کابین خودرو از حسگر دمای هوا سنجیده می شود.( این حسگر در خودروهای مختلف معمولا در داخل قاب آینه سمت شاگرد و یا پشت سپر جلو خودرو تعبیه شده است) سپس دمای هوای داخل کابین با توجه به حسگر داخل اتاق که معمولا در پشت داشبورد تعبیه شده است، سنجیده می شود. حال با توجه به دمای هوای خارج و داخل اتاق و نیز دمای درخواستی راننده در پنل تهویه مطبوع، سیستم بصورت لحظه ای تصمیم خواهد گرفت که نیاز به وزش باد سرد یا گرم و با چه شدت خواهد بود تا هرچه سریعتر دمای داخل کابین خودرو را که توسط حسگر آن بطور لحظه ای گزارش می شود به دمای درخواستی راننده برساند.
بنابراین تهویه مطبوع اتوماتیک جهت برآورد درخواست مشتری می بایست همواره کولر خودرو را که جهت تولید برودت به آن نیاز خواهد بود همواره روشن و آماده بکار نگه دارد و حتی در فصل زمستان که باد گرم وزش می کند همچنان کمپرسور کولر فعال می باشد.
در ابتدای کارکرد تهویه اتوماتیک چنانچه فاصله دمای درخواستی راننده با دمای هوای کابین خودرو زیاد باشد، فن تهویه با سرعت بالا شروع بکار خواهد کرد و با نزدیک شدن دمای هوای کابین به دمای درخواستی راننده سرعت وزش باد فن تهویه به مرور کاهش خواهد یافت.
حال با توجه به این توضیحات، نکات ذیل جهت استفاده بهینه از سیستم تهویه مطبوع خودرو ضروری می باشد :
1- با توجه به نکات فوق متوجه شدیم که در هنگام استفاده از کلید AUTO در سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، کولر خودرو بطور دایم روشن خواهد بود که از نشانه های آن روشن شدن چراغ A/C بر روی پنل سیستم تهویه می باشد. روشن بودن کولر خودرو به معنای درگیر بودن کمپرسور کولر می باشد و فعالیت کمپرسور کولر نیز بار اضافی زیادی بر روی موتور خودرو اعمال خواهد کرد که این بار اضافی بر روی موتور موجب افزایش مصرف سوخت، افزایش استهلاک موتور و افزایش صدای موتور خواهد شد که مسلما نامطلوب می باشد. بنابراین توصیه می شود در فصل زمستان که نیاز به سرمای سیستم تهویه نمی باشد، از کلید AUTO استفاده نکنیم که موجب فعال شدن کمپرسور کولر نشود. بلکه می توان در فصل زمستان توسط کلید ON/OFF سیستم تهویه را خاموش و روشن نمود که تنظیمات قبلی سیستم نیز در حافظه آن باقی مانده و مجددا کولر خودرو فعال نشود. چنانچه مجبور به استفاده از کلید AUTO باشیم پس از روشن شدن چراغ A/C می توانیم کلید A/C را بفشاریم تا چراغ A/C و کولر خودرو خاموش شود.
2- بر روی پنل سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودروهای جدید، کلید ECO یا ECON که مخفف کلمه ECONOMY به معنای “حالت اقتصادی” می باشد ، تعبیه شده است. کاربرد این کلید جهت خاموش کردن کولر خودرو می باشد و در مقابل کلید A/C که برای روشن کردن کولر ( کمپرسور کولر ) می باشد ، از این کلید جهت خاموش کردن کولر استفاده می شود. بنابراین روشن بودن کلید ECO یا ECON به معنای خاموش بودن کولر خودرو خواهد بود که لازم است در فصول سرد سال جهت استفاده بهینه از بخاری خودرو، از این کلید استفاده نمود. لازم به ذکر است روشن بودن کلید A/C در فصول سرد موجب کارایی کمتر بخاری خودرو خواهد شد و میزان گرمایش بخاری را کاهش خواهد داد. زیرا وزش باد سیستم تهویه بدین گونه خواهد بود که حتی در زمانیکه تنظیمات سیستم تهویه را در گرمترین حالت خود جهت وزش باد گرم تنظیم کرده باشیم نیز ابتدا جریان هوا از اواپراتور کولر عبور کرده و سپس با عبور از رادیاتور بخاری گرم می شود. بنابراین چنانچه کولر خودرو روشن باشد این هوای عبوری ابتدا سرد شده و سپس گرم خواهد شد که این امر موجب کاهش گرمای بخاری خودرو می شود.
3- در فصل زمستان و در زمانیکه شیشه های خودرو از داخل کابین بخار کرده و رطوبت بر روی شیشه ها ظاهر می شود، می توان با روشن کردن کولر خودرو ( روشن بودن چراغ A/C )، به سرعت از داخل کابین بخار زدایی نمود. با روشن شدن کولر خودرو، رطوبت موجود در کابین خودرو بر روی اواپراتور (در پشت داشبورد) جذب شده و بدلیل سرد بودن بدنه اواپراتور تقطیر شده و به شکل قطرات آب از زیر خودرو تخلیه می شود. بنابراین ریزش قطرات آب از زیر خودرو بر روی زمین، در زمانیکه کولر خودرو روشن می باشد، امری کاملا طبیعی و لازم می باشد و هر چه میزان رطوبت هوا در منطقه ای که قرار داریم بیشتر باشد ریزش قطرات آب نیز بیشتر خواهد بود. با این توضیحات مشخص می شود که سریعترین راه برای بخارزدایی از روی شیشه جلو در حین رانندگی، روشن کردن کولر خودرو و تنظیم وزش باد از زیر شیشه جلو می باشد تا در کمترین زمان ممکن رطوبت از شیشه جلو رفع گردیده و دید کافی جهت رانندگی ایمن برقرار شود. لازم به ذکر است بخارزدایی از شیشه عقب و آینه ها توسط کلید گرمکن آن که معمولا بر روی پنل سیستم تهویه می باشد، انجام خواهد شد که این بخار زدایی متفاوت از بخارزدایی شیشه جلو و توسط المنت گرم کننده شیشه فعالیت و بخارزدایی می نماید.
4- در سیستم تهویه مطبوع خودروهای جدید امکان خود عیب یابی سیستم تهویه بوجود آمده است. بدین صورت که در صورت خرابی هر یک از قطعات سیستم تهویه می توان با فشردن کلیدهای خاصی از پنل آن به عیب یابی تک تک قطعات آن پرداخت. جهت آشنایی و عیب یابی ایمن و سریع محصولات ایران خودرو، تمامی مشتریان گرامی می توانند با شماره تلفن 096440 تماس حاصل نمایند و از خدمات مشاوره فنی شرکت امداد خودرو ایران در این زمینه و یا سایر عیوب خودرویی به رایگان و به سرعت بهره مند گردند.